Ga naar de inhoud

Het project

Beste koorleden,

hieronder een stukje hoe het project eruit komt te zien en de motivatie van onze dirigent, het bestuur en enkele koorleden om aan dit mooie project mee te doen.

Motivatie Arie Perk

In 2007 werkte ik in het toneelstuk ‘Zilverwerk’ samen met regisseuse Anita van Soest.
In dat toneelstuk was een prominente rol weggelegd voor een koor en Anita benaderde mij met de vraag om met een van mijn koren mee te spelen in dat toneelstuk.Het werd een groot succes. De koorleden genoten ervan om op een andere manier met koormuziek bezig te zijn en leerden erg veel van dit project; o.a. ‘timen, voordragen, uit het hoofd zingen en acteren’. Begin 2014 ontmoette ik Anita van Soest weer en ik stelde voor om een nieuw toneelstuk op de planken te brengen waarbij een koor nodig is, denkend aan mijn koor Cantiamo; een koor dat de laatste jaren in kwaliteit aan het groeien is en zeker toe is aan zo’n mooie uitdaging als deze.

Motivatie bestuur Cantiamo

Met het aantrekken van Arie Perk in augustus 2010 wilde het bestuur een hoger niveau bereiken. Het koor zat met de dirigent van toen een beetje aan haar plafond. De afgelopen 4 jaar is dit zeker gelukt. Het koor zingt nu stukken die een echte uitdaging zijn voor de koorleden en daarmee is het repertoire en de kwaliteit duidelijk toegenomen. Dat dit door het publiek niet onopgemerkt gebleven is, getuigen de toegenomen bezoekersaantallen en de positieve kritieken die van het publiek komen.
Het bestuur vindt nu dat een verdere verbreding en verdieping gepast is. Over 3 jaar hoopt Cantiamo haar 95ste jubileum te vieren en daar past een mooi, uitdagend concert bij. Ter voorbereiding op dit lustrum is het nodig om de kwaliteit verder te verhogen. Dit project past daar goed in en wij hopen dat middels de te ontvangen sponsorgelden dit kan worden gerealiseerd. De uitdaging zit in het uit het hoofd leren van muziekstukken, het zingen van stukken samen met nieuwe solisten uit ons eigen koor en zeker zo belangrijk het creëren van meer stemvastheid omdat de koorleden nu niet meer direct naast elkaar staan maar onder het publiek verdeeld zijn.
Een ander afgeleid doel dat het bestuur hoopt te bereiken is een verdere toename van het aantal jongere koorleden. Het koor kent een groot aantal oudere koorleden, maar om de kwaliteit op termijn te behouden is een aanwas van wat jongere koorleden mede gewenst.
Het dorp Austerlitz staat bekend om zijn actief verenigingsleven. Meer dan 10 verenigingen huizen in Austerlitz terwijl het maar ongeveer 1500 a 1600 inwoners kent. Het onlangs opgerichte Austerlitz Zorgt met als doel ervoor te zorgen dat ouderen zolang mogelijk in de eigen leef omgeving kunnen blijven wonen, maar er ook voor gezinnen en jongeren wil zijn geeft aan dat de cohesie onder de bewoners sterk is. Een goed en kwalitatief hoogstaand koor valt daar zeker binnen. Een verjonging van de gemiddelde leeftijd op termijn is daarom meer dan gewenst.

Motivatie enkele koorleden van  Cantiamo

  • “Het project maakt het voor ons koor Cantiamo mogelijk om ons te verkennen op een bijzonder vakgebied voor een koor, namelijk het spelen van een koor in een toneelstuk. Als onderdeel van het toneelstuk zal het koor als acteur fungeren en niet slechts voor de muzikale ondersteuning zijn. Hierdoor zal het koor als geheel professionaliseren en zullen individuele koorleden zich begeven op voor hun nieuwe terreinen. Daarnaast zal dit stuk een aanzuigende werking hebben op nieuwe leden”.
  • Zelf lijkt het mij heel leuk en leerzaam om middels zang in een toneelstuk te mogen spelen. Een combinatie die volgens mij niet vaak opgevoerd wordt en daarom vernieuwend is in de culturele wereld”
  • “Allereerst heerlijk te zingen. Daarbij toneel, wat mij meestal ook interesseert. Wat ik zo goed vind is dat we tussen het publiek gaan zitten waardoor ieder van ons koor wel heel zeker moet zijn van wat er van ons verwacht wordt: de tekst goed kennen en stemvast zijn, omdat er niet altijd iemand van je stemsoort in de buurt staat. Dus flink studeren en nog beter worden. Ook heb ik het idee dat mensen in de zaal ook de ‘zangkriebels ‘krijgen en zich bij een koor willen aansluiten.En het geheel is leerzaam door de samenwerking”
  • “We verbreden ons als koor, door mee te doen aan zo’n project. Toneelspel met zang, een dubbel genoegen voor oog en oor. Een heel nieuwe manier van je presenteren. Verrassend,ook nog moeilijk voor te stellen, hoe het wordt, maar de moeite waard ,om ons er voor in te zetten”
  • “Het koor slaat daarmee een geheel nieuwe weg in. Een weg waarop we plezier kunnen beleven en dat is het belangrijkste. We doen het omdat we het leuk vinden. Het zal van het koor in eerste instantie geconcentreerdheid vragen om die nieuwe weg succesvol af te lopen. Die extra aandacht, al vaak door de dirigent gevraagd, wordt zo behoorlijk opgelegd en zal de zangkwaliteit verbeteren. Om bij de les te blijven moeten we dus goed naar de dirigent kijken. We moeten ook alert blijven om de samenhang met het toneel goed te houden. Omdat we een gezamenlijke uitvoering brengen bepalen de componenten van het geheel ieder de kwaliteit, dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ook dat zal het niveau van het koor verbeteren want we willen iets goeds brengen. En als alles loopt zoals we hopen dan geniet ons publiek en ook dat is goed voor onze motivatie. Al met al een win, win situatie.
    De steekwoorden zijn dus: Plezier; concentratie;  kijken en luisteren naar elkaar; alertheid en verantwoordelijkheid. Tenslotte met inzet en gevoel zingen.”     

Buren

In 1903 schreef Herman Heijermans de komedie Buren als aanklacht tegen de slechte sociale woningbouw. Nu, anno 2014, is dit thema nog steeds actueel en willen we er een voorstelling van maken met koor Cantiamo en actuele verhalen en anekdotes uit de omgeving van Zeist en Austerlitz. De muziektheatervoorstelling Buren wordt een voorstelling voor jong en oud.

VOORBEELDSCENE 

Proloog

Publiek komt binnen en gaat zitten. Op het toneel zitten Johanna en Barend. Johanna is aan het breien, Barend zit driftig te schrijven met een enorme stapel boeken voor z’n neus, het is duidelijk dat hij hard studeert. Er is een zacht licht op het toneel. Dan gaat het koor neuriën. Het koor neuriet een compositie, op maat voor dit toneelstuk gecomponeerd door Arie Perk, uitbeeldend ( met zeer veel dissonanten ) de spanning die voelbaar is en door de muziek versterkt wordt. Als het neuriën begint gaat het licht meer op en raakt Barend steeds meer geïrriteerd.

Het koor zwelt aan met neuriën, het licht wordt feller

 Scene 1

BAREND

Chloornatrium, chloorkali, chloormagnesium, C6H6 +  CL= CL+HCL, ongeduldig en steeds harder schreeuwend over het koor heen, hij schreeuwt ‘met zijn mond tegen de muur’)Plus HCL! Plus HCL,  Dit is verschrikkelijk, niet uit te houen

JOHANNA  (sussend)

Nou jongen, nou jongen…..

BAREND

Al mot ik zo weer een paar uur blijven staan! (luistert, het koor is gestopt)

Nou merkt die  halfgare kunstenaar  dat we het niet opgeven

Gaat weer aan tafel zitten werken, het koor zet weer in, kwaadaardig vliegt hij op, pakt  z’n mobieltje en draait een nummer. Het koor blijft doorzingen, Barend loopt stampvoetend over het podium

JOHANNA

Barend!

BENEDENBUURMAN (uit z’n humeur tegen barend!)

Waar ben je mee bezig! Het is een schandaal, ik heb net m’n kinderen in bed gelegd en het gedonderjaag begint weer!

JOHANNA (koor zingt weer. Dezelfde muziek maar nu op vocalen om zodoende meer volume te kunnen produceren. )

U hoort het toch zelf, meneer….

BAREND

Ze sarren zo, dat  je moeite heb om geen ongeluk te begaan.

BENEDENBUURMAN (hoort het koor nu pas..)

Wat kan jullie dat gezang schelen! Hinderen die mensen daar iemand mee? Voor mijn part zingen ze dag en nacht! Maar het is gekkenwerk om  als je boven iemand woont, zo te lopen stampen en dan nog met zulke schoenen. Wijst op de schoenen van Barend (draagt legerkisten)

En vanmiddag heb ik nog pianomuziek gehoord….

JOHANNA

Ziet U nou meneer…

BENEDENBUURMAN

Ik heb het niet tegen U… ik heb het tegen je zoon, hij moet ophouen met dat gestamp!

BAREND (veegt z’n bril af)

Ik kan niet werken, as die mensen zingen- en zo vaak hetzelfde moppie- het is om gek van te worden als je voor een examen zit te blokken

JOHANNA

Ja meneer, het is niet om uit te houen, en as het nou nog een beetje mooi was, maar het is vals dat zingen

BAREND

Zingen! Ik kan het nog geen janken noemen. Waarachtig (koor zet weer in) Hoor dat nou es an…Hoe kan ik daarbij werken?

BENEDENBUURMAN

Is dat nou zo’n misdaad, zo’n mirakel dat de mensen schik in d’r leven hebben?

BAREND

Ik kan op die manier me hersens niet bij me boeken houen…..

JOHANNA

Wees nou is redelijk meneer. U heeft as benejenbuur vroeger toch nóóit last van ons gehad? We leven van ’n pensioentje, van een klein pensioentje en daar maak ik geen geheim van- da’s fatsoenlijk en dat mag gezegd worden- onze laatste spaarcentjes hebben we  d’r angegeven om onze jongen die zo zin in de apothekerij had te laten studeren.  Heus meneer, dat kost wat  al die boeken en wat ‘r zo nog bijkomt. Nou zit-ie voor z’n laatste examen – dat steek ik ook niet onder stoelen of banken – waarvoor-ie al eens gezakt is. As-ie wéér zakt , nou dan, nou dan…. Dan kenne wij’t net langer volhouden, dat zou een ramp zijn oh wat een ellende (begint te huilen)……….