Ga naar de inhoud

Buren

‘Buren’ is het waargebeurde verhaal van de socialistische schrijver Herman Heijermans.
Het stuk wordt uitgevoerd in een bewerking en regie van Anita van Soest, door Theatergroep Buren en Zangkoor Cantiamo o.l.v. Arie Perk, op 29 en 31 oktober en 1 en 21 november 2015.

Toen Heijermans in 1903 aan  zijn beroemdste stuk ‘Op hoop van Zegen’ werkte, werd zijn concentratie hevig verstoord door de zangoefeningen van de bovenbuurvrouw. Als tegenactie huurde hij in de Jordaan een groot draaiorgel. Toen zelfs dat niet hielp, probeerde hij haar uit te roken.
Zij op haar beurt gaf een recital voor een massa vrienden, die de kalk van Heijermans’ plafond dansten. Die spande vervolgens een proces aan, dat ten slotte geschikt werd.
In deze eenakter vinden we het allemaal terug, inclusief draaiorgel en uitroking!

Buren is een komedie  tegen de slechte sociale woningbouw. Een thema dat nog steeds actueel is. Daarom is deze comedie herschreven  naar  2015.
Zangkoor Cantiamo is de lastpak die geluidsoverlast maakt. 
Barend, zoon van Piet en Johanna Brandsma studeert voor een belangrijk examen en wordt gestoord door het koor dat voor een belangrijk optreden repeteert …

Het publiek zal een prachtig toneelstuk te zien krijgen, omringd door muziek, en intussen een kijkje krijgen in het functioneren van een amateurkoor. Na afloop geefthet koor nog een kort concert.

Om dit te realiseren hebben Arie Perk, dirigent van zangkoor Cantiamo, en theatermaakster Anita van Soest enthousiast de handen in elkaar geslagen en theatergroep Buren geformeerd.

Anita van Soest maakte een paar jaar geleden voor het STUT-theater de voorstelling “Zilverwerk” over de Zeister Sola-fabriek.  Daarin werkte zij ook al succesvol samen met Arie Perk.
Het Austerlitze Zangkoor Cantiamo bestaat uit 80 leden en bestaat inmiddels 92 jaar.

BUREN – Herman Heijermans
Regie en bewerking: Anita van Soest
Theatergroep Buren
Zangkoor Cantiamo o.l.v. Arie Perk

Zangkoor Cantiamo
Anita van Soest
Heijermans Wikipedia